Profilaktyczne Storytelling to autorski projekt Fundacji EDUSA, skierowany do ludzi młodych w wieku 12-18 lat, ale również do ich rodziców, opiekunów i wszystkich osób mających kontakt z młodzieżą.

Wszyscy, na co dzień spotykamy się z wszechobecnym słowem narkotyk, który stał się nieodłącznym elementem współczesnego świata – takim samym jak alkoholizm. Poprzez historię muzyki rockowej, bluesowej, popowej, historię filmu i innych dziedzin artystycznych, chcemy opowiadać młodym ludziom, czym są narkotyki i alkohol oraz to, do czego prowadzą eksperymenty z tymi używkami.

Będziemy systematycznie tworzyć galerię muzyków i artystów, których przedwczesna śmierć nie jest zwyczajna i od początku była źródłem licznych spekulacji oraz tych, którzy zmarli w wyniku przedawkowania, a ich organizmy ostatecznie poddały się, osłabione długoletnim nadużywaniem alkoholu i narkotyków oraz tacy, którzy targnęli się na własne życie, kierowani niszczycielską siłą nałogu.