Bieżące informacje związane z Fundacją EDUSA
Cze

Emocje a uzależnienia

Emocje i uczucia są nieodłączną częścią naszego życia. Powodują, że daną sytuację odbieramy jako miłą, sympatyczną, radosną lub złą, zagrażającą albo przynajmniej nieprzyjemną.

Maj

Współczesne subkultury młodzieżowe. EMO

Emo to jedna z najmłodszych i najbardziej popularnych subkultur młodzieżowych. Narodziła się w USA w latach 80-tych XX wieku, jako reakcja na agresywny i materialistyczny styl życia amerykańskich raperów. Sprzeciw ten dotyczył przede wszystkim popełniania przestępstw, zażywania środków odurzających, konsumpcyjnemu stylowi życia, komercjalizacji sztuki i braku okazywania uczuć. Nazwa EMO pochodzi od angielskiego słowa „emotion” (emocje) lub „emotional” (emocjonalny).

Kwi

Terapeutyczne aspekty muzyki Fryderyka Chopina w kształceniu integracyjnym

„Złudna jest nadzieja, że człowiek dorosły nieprzygotowany do kontaktowania się z dziełami sztuki w okresie szkolnym, nagle i spontanicznie, nieoczekiwanie dla siebie i innych nabiera w życiu późniejszym tej potrzeby i umiejętności”. Bogdan Suchodolski

„Czymże innym jest sztuka, jak nie uszczęśliwiającym człowieka odblaskiem urody świata”. Stefan Szuman